Teama de FSBO

  • Home
  • Uncategorized
  • Teama de FSBO

Termenul FSBO este prescurtarea de la For Sale By Owner – De vanzare direct de la proprietari. Sistemul FSBO a plecat din Statele Unite ale Americii si a fost “importat” si in Europa, unde functioneaza de ani buni. Odata cu aparitia internetului, toate mediile de afaceri si-au dezvoltat orientarile si catre on-line. Si bineinteles, a aparut si necesitatea site-urilor cu profil imobiliar. In Romania, a fost o explozie pe piata imobiliara la inceputul mileniului III, fapt ce a facilitat o dezvoltare si in mediul on-line a publicitatii imobiliare. Primii care au pasit catre acest gen de publicitate au fost agentii imobiliari independenti, secondati de agentiile imobiliare. Sute de publicatii de profil cu anunturi imobiliare au invadat internetul. Odata cu dezvoltarea ofertelor pentru internet fie acasa, fie in mediul de bussines, proprietarii particulari de imobile au inceput si ei la randul lor, sa isi posteze singuri anunturile de vanzare sau inchiriere, in contextul in care, clientii incepusera deja sa renunte la ziare si sa foloseasca mediul on-line, pentru a-si gasi o proprietate pe masura dorintelor lor.
Astfel in jurul anului 2006 a aparut in Romania acest sistem FSBO. Practic acest sistem are la baza o platforma on-line, care ofera posibilitatea proprietarilor particulari sa-si posteze anuntul de vanzare sau de inchiriere, insotit de un set de fotografii si de toate detaliile necesare inclusiv un numar de telefon de contact . Postarea se face, dupa caz, pe termen limitat sau nelimitat in functie de politica fiecarui site de profil . Ca in orice domeniu, au fost oameni care au sustinut acest sistem si bineinteles cei care l-au criticat si il critica si in continuare . Totul a plecat de la ideea ca noi romanii, am copiat acest sistem “fraudulos” de a face bani. Un lucru perfect adevarat, toate site-urile de profil provin din www.fsbo.com . Nu este o idee originala, insa in acelasi timp nimeni nu sustine ca vrem sa “inventam apa calda”. Bineinteles ca in acelasi timp, dupa aparitia primului site de profil in Romania, au aparut discutii referitoare la faptul ca cei care au aparut dupa ei i-ar fi copiat si sunt niste plagiatori, iar in aceasta categorie ne situam bineinteles si noi. Scopul acestui articol este de a informa si de a explica faptul ca www.fsbo.com este un site public, accesibil tuturor si sunt absolut convins ca in Romania nu exista numai o singura persoana care s-a gandit la aceasta afacere si a dezvoltat-o. Tot ce am scris pana in acest moment nu a facut decat sa aduca temeri in randul clientilor din Romania, oarecum deja speriati de campaniile media cu privire la diverse fraude pe internet. FSBO nu este o frauda ! FSBO nu incearca sa ia banii agentilor imobiliari ! FSBO nu este singurul mod prin care iti poti vinde sau inchiria o proprietate! FSBO nu este un site cu poze ! Serviciul oferit este o alternativa in plus care vine in sprijinul proprietarilor particulari de imobile, oferindu-le posibilitatea fie de a scuti un comision catre agentiile imobiliare, fie de a incheia tranzactia mult mai repede. Prin promovarea unui imobil pe un site cu profil imobiliar FSBO, sansele de a gasi un client cresc semnificativ. De ce ? Foarte simplu ! Pentru ca un site de profil imobiliar este vizitat de clienti interesati strict de achizitionarea sau inchirierea unei proprietati. Un client care viziteaza www.hipermarketimobiliar.ro nu este interesat sa cumpere un televizor sau o masina de spalat. Un client care viziteaza www.hipermarketimobiliar.ro este mult mai interesat sa discute anumite detalii si sa negocieze pretul direct cu proprietarul nu cu un intermediar.
NU SUNTEM IMPOTRIVA AGENTILOR IMOBILIARI. II RESPECTAM ! Dar si agentii imobiliari ar trebui sa inteleaga ca exista diferite tipologii de client, iar FSBO le ofera si alte alternative.
Clientii trebuie sa stie ca noi la randul nostru ne promovam catre clienti interesati de tranzactii imobiliare. Promovare la TIMON, sau in revistele de business, gen Bussines Adviser sau Bussines Point reprezinta o investitie din partea noastra pentru atragerea clientilor. Si astfel raspund intrebarilor adresate de diversi contestatari : “De ce sa dau banii inainte ?”. Pentru ca in general in tranzactiile imobiliare banii se dau inainte, fie ca dai un anunt la ziar periodic, fie ca semnezi un contract exclusivist cu o agentie imobiliara si se stabileste un comision, banii se dau tot inainte. Inclusiv la incheierea tranzactiei, daca vorbim de o inchiriere, banii se platesc in avans, daca vorbim de o vanzare, banii se platesc inainte de a intra in posesia proprietatii. Pentru a atrage clienti diversificati si pentru a avea posibilitatea sa primesti cea mai buna oferta trebuie sa-ti promovezi produsul , pentru ca eventualii clienti sa afle despre el. Promovarea in general costa. Pentru ca implica evident alte costuri. De ce inainte de a tranzactiona? Pentru ca serviciul se presteaza pana in momentul tranzactiei, iar costurile sunt suportate in aceasta perioada.
Bineinteles aici intervine si o problema de mentalitate, pe care nu sunt in masura sa o judec. O mentalitate strict romaneasca in privinta banilor. Ar trebui sa invatam ca pentru rezultate bune si palpabile e nevoie de o investitie buna. Nu se poate cu o investitie minima sa ai si rezultate extraordinare.
Vom mai discuta pe marginea subiectului si pe viitor, insa ca si o concluzie cred ca ar trebui sa incercam sa nu ne mai speriem de tot ce e nou, pentru ca nu tot ceea ce este nou este si prost. Nu toti cauta sa insele sau sa faca bani nemunciti. Mai exista in Romania, afaceri care se bazeaza pe corectitudine si rezultate. E drept, nu poti multumi pe toata lumea pentru ca ai fi perfect, insa poti sa incerci sa atingi perfectiunea prin munca. Noi, cei din echipa Hipermarket Imobiliar, asta ne dorim !

Adaugat de Dima Corina | March 16th, 2010 | ARATA COMENATRIU(1)

Un raspuns

  1. Alex ( Aly ) says

    Foarte misto…. Este bine de stiut

POSTEAZA UN COMENTARIU