Proprietar sau chirias ?

  • Home
  • Uncategorized
  • Proprietar sau chirias ?

Capital publica azi un articol despre faptul ca rata la banca, a ajuns mai mica decat chiria pe o luna la un imobil. Se pare ca incet-incet, bancile si-au dat seama ca ar trebui sa incurajeze achizitiile si ofera oportunitati noi pentru cei ce doresc sa cumpere o proprietate.

Insa as vrea sa vorbim despre o problema persistenta in sitemul romanesc. Toti ne dorim sa fim proprietari ! In Occident oamenii, majoritatea aflati intr-o continua schimbare, au trecut demult de acest prag psihologic si de dorinta de a fi proprietari. Datoriile la banci, locuri de munca schimbatoare, probleme personale care au necesitat o migratie dintr-o locatie in alta, toate au contribuit la  noua idee si anume ca nu e musai sa fii proprietar de imobil cand ai alternativa de a locui cu chirie, aici avand avantajul ca daca intervine una din problemele expuse mai sus poti pleca imediat fara prea multe batai de cap. E drept, o proprietate unde ai o siguranta deplina poate nu este de neglijat, mai ales ca o poti considera o investitie care in timp poate fi amortizata, sau nu. Personal nu sustin “titulatura de proprietar”, insa cum am mai spus este o problema de mentalitate pur romaneasca : “Sa ramana in urma mea ceva mostenire copiilor” sau “Prefer sa stau linistit decat sa am batai de cap cu chiria” etc. Exista nenumarate procese birocratice prin care iti poti asigura un trai linistit si in momentul in care locuiesti cu chirie. Cei de la Capital, prin vocea d-lui Ionut Negoita, sustin ca ar trebui facute investitii in zona locuintelor destinate inchirierilor pentru a putea contra-balansa piata. Cred insa ca odata cu aceste investitii care s-ar putea face, pretul chiriilor automat va creste bineinteles tot datorita mentalitatii romanesti, care ne invata ca ajutati de costuri de investitie minime trebuie sa obtinem un profit maxim. Drept exemplu stau locatiile oferite spre inchiriere in complexe rezidentiale, care au un pret cel putin egal cu cele dintr-o zona centrala. E drept ca putem discuta pe marginea confortului si a faptului ca vei locui intr-un bloc nou construit. Ma intreb insa daca o afacere de acest gen se poate dezvolta mai bine in momentul in care scazi preturile si vinzi volum (locatii oferite spre inchiriere), sau incerci pana in panzele albe sa obtii un profit maxim cu un volum mai mic in speranta ca  ulterior vei reusi sa vinzi tot ?

Adaugat de | March 17th, 2010 | ARATA COMENATRIU(1)

Un raspuns

  1. “De ce nu reusesc sa-mi vand casa ?” | blog.hipermarketimobiliar.ro says

    [...] din piata, pentru ca altfel riscam sa ramanem proprietari pe vecie ! Sau poate asta ne dorim cu totii … Recomanda articolul [...]

POSTEAZA UN COMENTARIU